خربزه میوهای شیرین، لذیذ و گواراست که انواع گوناگونی دارد و بهترین آن خربزه خراسان است.
رسول گرامی اسلام (ص) در بیان خواص خربزه فرمودهاند: خربزه از زینتهای زمین است، آب آن از رحمت الهی، و شیرینی آن از بهشت است.
از امام علی علیه السلام نقل شده است خوردن خربزه، مثانه را پاک و سنگ مثانه را آب میکند و ادرار را افزایش میدهد.
ایشان میفرمایند: خربزه ده خاصیت دارد:
۱- خوردنی است.
۲- آشامیدنی است، چون آبدار است.
۳- میوه است.
۴- گل است (زیرا بویی مطبوع دارد).
۵- شیرینی است (زیرا دارای قند زیاد است).
۶- رودهها و معده را شستشو میدهد.
۷- معده و روده را پاکیزه میکند.
۸- سبزی است.
۹- دوای درد است.
قسمتهایی از این میوه که در تغذیه و پزشکی استفاده میشود، عبارتاند از: گوشت، تخم و پوست میوه.
خواص درمانی خربزه
۱- خربزه دارای ویتامینA است، از این رو درترمیم و تجدید سلولهای بدن نقش دارد.
۲- خربزه با داشتن خاصیت ادرارآور بودن در بیماری های سنگ کلیه و مثانه مفید است؛ دراین بیماریها باید نمک و فلفل کمتر خورده شود.
۳- خربزه سرشار از ویتامین هایA، D وC و سلولز است.
۴- خربزه به علت دارا بودن خاصیت ملیّن، برای معالجه یبوست تجویز میشود.
۵- اگر گوشت خربزه را له کنید و به صورت مرهم روی سوختگیهای سطحی پوست بدن بگذارید، آن را معالجه خواهد کرد.
۶- تخم خربزه برای سرفه حاد، درد سینه و حلق و تبهای شدید مفید است.
۷- خربزه باعث افزایش شیر در زنان شیرده میشود.
۸- مغز تخم خربزهٔ بو داده طبیعت گرم دارد.
۹- مغز تخم خربزهٔ بو داده دارای خاصیت ادرار آور، نرم کنندهو افزایش دهنده میل جنسی است.
۱۰- خربزه برای اشخاص مبتلا به سل ریوی و کم خونی مفید است.
۱۱- خربزه، رنگ چهره را روشن میکند و بیماری استسقاء (احساس تشنگی دائمی) را درمان مینماید.
۱۳- خربزه به هضم غذا کمک میکند و رودل را برطرف مینماید.
۱۴- خوردن ۸ گرم دم کردهٔ پوست خشک شدهٔ خربزه، سنگ مثانه را دفع میکند.
احتیاط لازم در مصرف خربزه
۱- مصرف زیاد خربزه باعث نفخ میشود، در نتیجه در ناحیه معده و روده ایجاد درد مینماید.
۲- باید خربزه را بعد از غذا مصرف نمود، زیرا در غیر این صورت تولید اسهال و ورم روده میکند.
۳- خوردن خربزه کال در کسانی که معده ضعیف دارند، تولید اسهال میکند. همچنین خلط را میافزاید و برای سینه درد و سرماخوردگی مضر است.
عاتکه موسوی-کارشناس تغذیه تبیان