افزایش قوای بدن با خوردن سیب زمینی!!
مردم سیب زمینی پخته، تنوری و پوره سیب زمینی را به عنوان غذایی راحت میشناسند. سیب زمینی یک غذای اصلی و محصول سبزیجاتی بسیار مهم در جهان است و در تمام طول سال موجود میباشد.
بسیاری از مردم سیب زمینی را چه به صورت پوره، پخته یا سرخ شده، غذایی راحت میدانند. شاید این نشات گرفته از نام علمیسیب زمینی به نامsolanum tubersum باشد. چون solanum برگرفته از کلمه لاتین به معنی «آرام بخش» است. نام سیب زمینی به ما میگوید که متعلق به خانواده solanaceae است که دیگر اعضای این خانواده، گوجه، بادمجان و فلفل دلمه است.
حدود ۱۰۰ نوع سیب زمینی خوردنی در سایز، شکل، رنگ و طعمهای مختلف وجود دارد. معمولاً آنها را به سیبزمینیهای رسیده (سیب زمینیهای بزرگی که ما با آنها آشناییم) و سیب زمینیهای تازه (سیب زمینیهایی که قبل از رسیدن برداشت میشوند و خیلی ریز هستند) تقسیم میکنند. بعضی از انواع معروف سیب زمینیهای رسیده، Russet Burbank، White rose وkatahdin هستند و Red LesodaوRed Pontiac دو نوع سیب زمینی تازه هستند.
پوست سیب زمینی به رنگهای قهوهای، قرمز یا زرد است و ممکن است نرم یا سفت باشد، در حالیکه گوشت آن زرد یا سفید است. انواع دیگر سیبزمینی با پوستهایی به رنگ بنفش مایل به خاکستری با گوشت مخملی زیبا نیز وجود دارد. سیب زمینی به خاطر مزه نشاستهدار خنثی آن در بسیاری از غذاها مورد استفاده قرار میگیرد.
تاریخچه
منشاء سیب زمینی منطقه کوهستانی آندان در آمریکای جنوبی است. محققان حدس میزنند که حدود ۴۰۰۰ تا ۷۰۰۰ سال، سرخ پوستانی که در این منطقه زندگی میکردند آن را کشت میکردند. بر خلاف دیگر غذاها، سیب زمینی در ارتفاعات بلند نیز رشد میکند، بنابراین غذایی معروف برای مردمان سختکوش بود.
در قرن شانزدهم محققان اسپانیایی سیبزمینی را که در آمریکای جنوبی کشف کرده بودند به اروپا آوردند. چون سیبزمینی منبعی سرشار از ویتامین c است، برای پیشگیری از بیماری اسکوربوت (نوعی بیماری خونی ناشی از کمبود ویتامین c) در اسپانیا از آن به طور مداوم استفاده میشد. اسپانیا این محصول را به اروپا معرفی کرد، در حالیکه بعضی از مردم در ایتالیا و آلمان آن را مصرف میکردند ولی به صورت گسترده در اروپا مصرف نمیشد. در حقیقت این محصول در اروپا شهرت کمی داشت به اندازهای که مردم تصور میکردند خوردن آن باعث بیماری جذام در انسان میشود. در ایرلند سیب زمینی ماده غذایی ارزان قیمت برای اقتصاد فقیر این کشور محسوب میشد. در سال ۱۸۴۵ و ۱۸۴۶ در ایرلند آفتی همه محصولات سیب زمینی را خراب کرد. این واقعه به نام قحطی سیب زمینی ایرلند شهرت یافت. حدود ۴/۳ میلیون نفر مردند و صدها هزار نفر برای یافتن این غذا به کشورهای دیگر مثل ایالت متحده مهاجرت کردند. امروزه این محصول یکی از معروفترین غذاها در سرتا سر جهان است و آمریکاییها پول بیشتری نسبت به دیگر غذاها برای این محصول میپردازند. تولید کنندگان اصلی سیب زمینی در جهان فدرال روس، لهستان، چین و ایالت متحده هستند.
فواید سیب زمینی
سیب زمینی یک منبع غذایی عامه پسند است. متاسفانه اکثر مردم سیبزمینی را به صورت سرخکرده در روغن فراوان یا چیپس سیبزمینی و حتی سیب زمینی پخته را همراه با چربیهایی مثل کره، خامه ترش، پنیر ذوب شده میخورند. این کار حتی سیب زمینی پخته را عاملی برای بروز حمله قلبی میسازد. ازافزودن چربی اضافه و سرخ کردن آن اجتناب کنید. سیب زمینی پخته یک غذای استثنایی مفید با کالری کم، فیبر غذایی بالاست که قدرت دفاعی چشمگیری در برابر بیماریهای ـ قلبی عروقی و سرطان دارد.
سیب زمینی غنی از ویتامینC، B۶، مس، پتاسیم، منگنز و فیبرغذایی است. سیب زمینی همچنین حاوی مواد مغذی گیاهی متنوعی است که فعالیت آنتی اکسیدانتی دارند، که از بین این مواد مغذی میتوان به کاروتنوئیدها، فلاونوئیدها و اسید سافئیک و همچنین غده پروتئینی منحصر به فردی چون پاتائین اشاره کرد که ضد رادیکالهای آزاد فعالیت میکنند.
مواد موجود در ۱۰۰ گرم سیب زمینی
ویتامین C ۱۵. ۷۴ میلی گرم
ویتامین B۶ ۰. ۴۲ میلی گرم
مس ۰. ۳۷ میلی گرم
پتاسیم ۵۰۹. ۹۶ میلی گرم
منگنز ۰. ۲۸ میلی گرم
تریپتوفان ۰. ۰۴ گرم
فیبر ۲. ۹۳ گرم
کاهش دهنده فشار خون
دانشمندان انگلستان، ترکیبات کاهش دهنده فشار خون به نام کوکوامینس را در سیب زمینی شناسایی کردهاند. قبلاً فقط در lycium chinense، یک گیاه کمیاب که از پوست آن برای تهیه دم کردهای در داروهای عطاری چینی یافت شده بود، ولی در نوع جدیدی از تحقیقات به نام متابولومیک، کوکوامینس در سیبزمینی هم یافت شد.
تا آن زمان دانشمندان در زمان تجزیه و تحلیل ساختار یک گیاه باید میدانستند که به دنبال چه هستند و معمولاً در جستجوی ترکیبات مشخصی بودند. اما اکنون تکنیکهای متابولومیک، محققان را قادر به یافتن مواد غیر منتظره با تجزیه و تحلیل ۱۰۰و یا حتی ۱۰۰۰ مولکول کوچک تولید شده از یک ارگانیسم میسازد.
به جز سیب زمینی محققان روی گوجه فرنگی نیز تحقیق انجام دادهاند چون این محصول هم جزء خانواده solanceae-aslycium است.
ویتامین B۶ سلولهای مغز را میسازد.
ویتامین B۶ موجود در یک فنجان سیب زمینی پخته ۲۱ درصد ارزش غذایی روزانه بدن را فراهم میسازد. ویتامین B۶ در بیش از ۱۰۰ نوع واکنش آنزیمی وجود دارد. آنزیمها پروتئینهایی هستند که به واکنشهای شیمیایی کمک میکنند، بنابراین ویتامین B۶ در همه جای بدن فعال هستند. بسیاری از گروههای سازنده پروتئین، آمینواسیدها برای تولیدات خود به B۶ نیاز دارند مانند اسیدهای ناکلیک استفاده شده در ایجادDNA بدن. چون اسیدهای ناکلیک و آمینو بخشهای مهم درتشکیل سلول جدید هستند، ویتامین B۶ برای تشکیل سلولهای جدید در بدن لازم و ضروری است. تولید (Heme مرکز پروتئین گلبولهای قرمز خون) و فسفولیپیدها (ترکیبات غشای سلولی که ارتباط بین سلولها را فراهم میسازد) به وجود ویتامین B۶ بستگی دارد.
ویتامین B۶ـ سلول مغزی و فعالیت سیستم عصبی
ویتامین B۶ نقشهای بسیاری در سیستم عصبی دارند، که بسیاری از آنها فعالیتهای عصبی را شامل میشوند. B۶ برای تولید aminesآمینها ضروری است، که یک نوع پیام رسانی مولکولی یا فرستنده عصبی است که سیستم عصبی برای انتقال پیامها از یک عصب به عصب بعدی به آن نیاز دارد.
برای تولید سروتونین که کمبود آن باعث افسردگی میشود، ملاتونین، هورمونی که برای خواب شبانه به آن نیاز داریم، آدرنالین و نوراپی نفرین، هورمونهایی که به ما کمک میکند تا به استرس واکنش نشان دهیم و GABA برای عملکرد طبیعی مغز به ویتامین B۶ نیاز داریم.
ویتامین B۶ـ محافظ در برابر بیماریهای قلبی عروقی
ویتامین B۶ نقشی اساسی درمتیلاسیون دارد، یک فرایند شیمیایی که در آن گروههای متیلیک از یک مولکول به مولکول دیگر منتقل میشوند. بسیاری از مراحل شیمیایی مهم دربدن به وسیله متیلاسیون انجام میشوند. مثلاً ژنها در این روش میتوانند فعال یا غیر فعال شوند. متیلاسیون برای سلامت قلب و عروق نیزمهم است. متیلاسیون یک مولکول خطرناک پتانسیل به نام هوموسیستین را به ترکیبی بیخطر تبدیل میکند. هوموسیستین مستقیماً میتواند به دیواره رگهای خونی آسیب برساند و پیشروی تصلب شرائین را افزایش دهد. مقدار زیاد هوموسیستین خطر حمله قلبی و سکته را افزایش میدهد. خوردن غذاهای سرشار از ویتامین B۶ میزان هوموسیستین را پائین نگه میدارد.
یک سیب زمینی ۱۱ درصد فیبر روزانه بدن را مهیا میکند اما به یاد داشتهباشید که فیبر سیبزمینی در پوست آن است. اگر میخواهید کلسترول پائین داشته باشید، از قولون سرطان به دور باشید، بدانید که خوردن پوست سیب زمینی بهتر از خوردن خود سیب زمینی است.
ویتامین B۶ _ انجام فعالیتهای پر قدرت
ویتامین B۶ برای اختلال درگلیکوژن ضروری است، حالتی که قند درسلولهای ماهیچهای و یا کبد ذخیره شده است، بنابراین این ویتامین نقش کلیدی در فعالیتهای ورزشی پر قدرت و استقامتی دارد.
چگونه انتخاب و ذخیره کنیم.
اغلب سیب زمینی در بستههای پلاستیکی عرضه میشود ولی بهتر است آنها را به صورت فله خریداری کنید. با این کار نه تنها میتوانید سیب زمینی بدون عیب انتخاب کنید بلکه کیسههای پلاستیکی بعد از مدت کوتاهی مرطوب میشوند و باعث ایجاد عیب روی سیب زمینی میشود.
سیب زمینی باید سفت، با شکلی خوب بدون ضایعات و رطوبت و پوسیدگی باشد. به علاوه سیب زمینی نباید جوانه زده یا سبز رنگ باشد، چون این نشان دهنده وجود آلکالوئید سمیsolanine است که نه تنها طعم بدی دارد بلکه میتواندباعث ایجاد مشکلات جسمی مثل فشار خون و تنگی نفس، سردرد و اسهال شود. بعضی اوقات مغازهها سیب زمینی را تمیز شده میفروشند. شما هرگز این کار را نکنید چون با شستن لایه محافظ آن از بین میرود و آن را در برابر باکتریها آسیب پذیر میکند. چون سیبزمینی را قبل از اینکه برسد برداشت میکنند، در برابرآسیب بسیار حساسند. دقت کنید که در هنگام خرید، آنهایی را بخرید که رنگ سبز و ضایعه نداشته باشد.
مناسبترین روش برای ذخیره سیب زمینی، ذخیره آنه در جای خنک، تاریک، و خشک بین ۴۵ تا ۵۰ درجه فارنهایت (۱۰-۷ درجه سانتیگراد) است و در دمای بیشتر حتی دمای اتاق باعث ایجاد ضایعات روی آنها میشود. سیب زمینی را در معرض نور آفتاب قرار ندهید چون باعث ایجاد آلکالوئید سمیsolanine در آنها میشود.
سیب زمینی را در فریزر ذخیره نکنید چون نشاسته آن به قند تبدیل میشود و مزه ناخوشایندی به سیب زمینی میدهد. همچنین آنها را در کنار پیاز قرار ندهید چون گازهای ساطع شده از آنها باعث فساد یکدیگر میشود. سیب زمینی را در کیسههای کاغذی ذخیره کنید.
سیب زمینی رسیده را میتوان تا ۲ ماه ذخیره کرد. آنها را مرتب بررسی کنید و ضایعات روی آنها را از بین ببرید، قبل از اینکه روی کیفیت آن تاثیر بگذارد. سیب زمینی تازه خیلی سریع فاسد میشود و بیشتر از یک هفته نمیتوان آنها را ذخیره کرد.
سیب زمینی پخته در فریزر تا چند روز تازه میماند. سیب زمینی کاملاً یخ نمیزند.
منبع: سیمرغ